måndag 20 april 2009

Söndag i Segovia






Igår gjorde vi en dagsutflykt till den fina lilla staden Segovia som ligger ungefär 9 mil nordväst om Madrid. På ditvägen valde vi att köra via bergen istället för att ta motorvägen runt dem. På 1800 meters höjd fanns det gott om snö & vi passerade faktiskt en alpin skidort där vi såg folk göra sig redo för en dag i backen. Hu! Nej, skidåkning i slutet av april kan bara vara till för de som är ännu galnare än de som vill åka skidor i typ januari & vi fortsatte därför gladeligen vår färd mot Segovia efter att endast ha stannat till för att plåta den vita bedrövelsen.

Segovia ligger på en höjd omgiven av landsbygd på slättlandskap & med Sierra de Guadarrama bakom sig. Tyvärr vad vädret inte det allra bästa igår & därför blev inte våra "utsiktsbilder" så bra som de hade kunnat bli. Hur som helst så hann vi under dagen med att spana in stadens tre "must-sees" vilka är den romerska akvedukten, katedralen & kungaborgen. Om vi börjar med akvedukten så kan jag berätta att den är nästan en kilometer lång & är som högst nästan 46 meter. Den är byggd av jättestora granitblock som är sammanfogade helt utan murbruk. Hur är detta överhuvudtaget möjligt?? Om man dessutom tillägger att den är 2000 år gammal & har varit i bruk utan uppehåll i över 100 generationer så blir åtminstone jag ordlöst imponerad! Och att bara komma på en sådan konstruktion & få den att funka så som det var tänkt... Fantastiskt.

Katedralen var väl ungefär som alla andra katedraler man har sett i sina dar. Storslagen. Ganska mycket guld & krusiduller. Tinnar & torn. Kupoler. Den kallas faktiskt för "grande dame bland spanska katedraler" på grund av sin stil & sina proportioner & började byggas 1525 men invigdes inte förrän 1768. Det är lite annan byggteknik & annat tidsperspektiv än om vi skulle smälla upp en ny kyrka idag... Tänk vad hemskt med alla dessa slavar som har fått slita för att människor ska få manifestera sin religion i en överdrivet lyxig lokal. Katedraler är på det sättet ett ganska sorgligt kapitel tycker jag. Innan vi skulle ge oss iväg på vår utflykt berättade jag för Elias att en katedral är en jättestor kyrka. Efter den informationen så hade han 2 frågor. För det första; Var är katterna? För det andra; Var ÄR katedralen? Den senare frågan fortsatte han att upprepa även när vi gick runt INNE i byggnaden. Mamma, var ÄÄÄR katedralen? Jag antar att man är för liten för att fatta vad en katedral är när man är 3 år.

Slutligen besökte vi Segovias kungaborg som ligger på en klippa med fri utsikt i alla riktningar över slätten. Från början var det nuvarande slottet bara en enkel stenborg som uppfördes på 1100-talet, men med åren & dess olika regenter har borgen blivit allt större & mer luxuös. Till Elias & Agnes stora lycka fanns det en hel drös med riddare att beskåda i en av slottets alla salar. I sin ABC-bok har de läst om "R som i riddare" vilket i boken illustreras med en apa iklädd riddarutrustning & med lansen i högsta hugg ridandes på en häst, på väg att bekämpa en drake. De var därför väldigt fascinerade av att få se en "riktig" riddare även om det till en början var med en viss tveksamhet de närmade sig den. Elias undrade oxå var draken tagit vägen vilket väl måste ses som en helt relevant undran när ens enda referensram till riddare inkluderar en sådan.

2 kommentarer:

Ulrika sa...

Karin, du låter som min farbror-sport-hataren. "Jag kan inte förstå varför man ska idrotta - man bara skadar sig!! Se hur det gick med dina korsband!" Jag förstår inte denna aversion mot snö och skidsporter och totala sågning av de ändå ganska många utövare av detta!? Ja, ja, jag är ju inte direkt känd för att inte vara kategorisk själv, men ändå....

Ulrika sa...

Förövrigt måste jag säga att det var en otroligt smart kommentar att undra var katterna är!!