tisdag 27 oktober 2009

Weekend i Valencia










I helgen som gick var jag & fyra andra "mammor" från Skandinaviska skolan i Valencia. Valencia ligger vid Medelhavskusten mitt i Levantebukten mellan Costa Blanca och Costa del Azahar, & det tog oss knappt 4 timmar med tåg att komma dit. För er som inte vet kan jag berätta att Valencia är Spaniens tredje största stad med sina drygt 800 000 invånare. Staden är också huvudstad i den valenciansktalande autonoma regionen Valencia och i provinsen Valencia.

Valencia är mest känt för apelsiner, fotbollslaget Valencia CF och paella. I Spanien är Valencia även känt för sitt sena uteliv och det rika kulturutbudet, samt den stora festivalen Las Fallas & de välbesökta tävlingshelgerna på racingbanan Circuit de la Comunitat Valenciana Ricardo Tormo strax utanför staden.

Vi började vår man- och barnfria helg med en rundvandring i Ciutat de les Arts i les Ciències (vetenskapsstaden) som är ett stort komplex med flera futuristiska byggnader designade av arkitekten Santiago Calatrava. Samma komplex rymmer också plats för ett av Europas största oceanografiska museum som vi tyvärr inte hann besöka. På kvällen åt vi trerätters middag med husets vin på en enkel men trevlig restaurang inne i centrum.

Lördagen ägnade vi mestadels åt sight seeing i Valencias gamla kvarter. Vi besökte bland annat saluhallen, katedralen & Basílica de la Virgen som är en kyrka tillägnad Valencias skyddshelgon. Naturligtvis hann vi även med ett antal mat- och drickastopp under dagen & på kvällen shoppade vi en del innan vi gick på mexikansk restaurang.

På söndagen tog vi lokalbussen till stranden, Playa Malvarrosa, där vi hann med en kort promenad & lite att dricka innan det var dags att bege sig mot den vackra mosaikprydda tågstationen Valencia Nord & resan tillbaka mot Madrid.

2 kommentarer:

Anonym sa...

"I Spanien är Valencia även känt för sitt sena uteliv och det rika kulturutbudet"
Hur menar du då? Hur mycket senare än resten av Spanien?
Det ser jättemysigt ut på bilderna! Skönt för dig att komma iväg lite. Kram från Maria

Karin sa...

Det extrasena utelivet i Valencia verkar vara kopplat till universitetet. Istället för till 7 så kanske de partar till 8 på morgonkvisten?! Äh, vad vet jag.