Tyvärr har vi sedan vi flyttade hit haft skäl att flertalet gånger uppsöka den spanska sjukvården. Hittills har vi anlitat en privat klinik, "Centro Médico La Moraleja", dels för att Martin blev visad det här stället då han gjorde sina "previsits", dels eftersom det varit en ganska långsam & omständlig process att skaffa de nödvändiga dokument som behövs för att få använda den statliga allmänna sjukvården. Senast i tisdags morse var vi på kliniken med Elias men nu hoppas vi att vi snart satt vår sista fot där. Nu äntligen har vi nämligen fått ordning på alla papper som krävs för att kunna anlita vår lokala vårdcentral "Centro de Salud Miraflores" i Alcobendas. Inte för att den privata vården varit dålig på något sätt, men det känns helt enkelt väldigt dyrt att betala 180 euro för besök på akutmottagning, 80 euro för läkarbesök, 55 euro för återbesök, 180 euro för blodprovstagning & 145 euro för ett hembesök. Det är heller inte meningen att vi ska använda den dyra privata vården när det finns finfin statlig hälso- och sjukvård eftersom Scanias försäkring ju ersätter oss i efterhand för akut vård.
Om det är någon som är intresserad av hur den spanska sjukvården fungerar så kan ni fortsätta läsa det här: "Efter att demokratin återupprättats och det spanska hälsovårdsministeriet byggts upp igen, skapades det Nationella Institutet för Offentlig Sjukvård (INSALUD) för att täcka medborgarnas behov. Namnet ändrades nyligen till Instituto Nacional de Gestión Sanitaria.
Idag har mer än 98,9% av befolkningen rätt till fri sjukvård och systemet är i dagsläget ett av de bästa och modernaste i Europa. Det finansieras med skattemedel vilket innebär att patienterna har möjlighet att få avgiftsfri sjukvård vid behov. Kvaliteten på spansk sjukvård är mycket hög, speciellt i de större städerna. Det finns även privat sjukvård, huvudsakligen i Madrid och Barcelona. Den spanska regeringen uppmuntrar utvecklingen inom den privata sektorn genom skatteavdrag för tecknandet av privata sjukförsäkringar. Alla spanjorer har rätt att fritt välja läkare på vårdcentralen. Nästan hela befolkningen har möjlighet att inom ett dygn boka tid på hälsovårdscentralen. Uppskattningsvis 8% sägs behöva vänta 2-4 dagar. Din läkare på vårdcentralen är skyldig att göra hembesök vid akutfall, och är även den person som skriver ut remisser till specialistläkare (utom obstetrik eller optiker). De flesta läkare ingår i arbetslag vid mobila vårdcentraler. Remisser till specialistläkare sker vanligtvis genom en särskild klinik som antingen kan vara en del av ett sjukhus eller en privat inrättning. Det finns närmare 800 sjukhus i Spanien. Nästan 2/3 av alla sjukhussängar finns på offentliga sjukhus och där sker 80% av sjukhusvården. De privata sjukhusen är oftast mindre. Vid särskild rådfrågning eller vid sängbrist kan de offentliga sjukhusen komma att teckna avtal med de privata inrättningarna för avlastning. Alla offentliga sjukhus har en akutmottagning som är öppen 24 timmar om dygnet. Inom varje regions förvaltning i Spanien finns det åtminstone ett större offentligt sjukhus, bemannat med utbildad personal samt utrustat med avancerad teknik som kan erbjuda ypperlig specialistvård. Precis som i de flesta europeiska länder finns här väntelistor för frivillig och icke-akut kirurgi. För att minska väntetiden för operationer har den spanska regeringen valt ut ett antal sjukhus som ombetts utöka sitt totala antal operationstimmar, även på kvällstid.
Det förekommer inga extra patientavgifter för sjukvård inom den offentliga sektorn, men man måste betala c:a 40% av priset på receptbelagda mediciner. I dagsläget är receptbelagda mediciner helt gratis för pensionärer och arbetslösa, men den spanska regeringen har planer på att införa en avgift på 10 % för pensionärer."